Västernorrlands många museer

Att lära sig om den stora landhöjningen och nationalparken

Lite tider över för kulturella aktiviteter och upplevelser? Då har du kommit rätt. Dröm dig bort bland blänkande fritidsbåtar i mahogny eller förundras över 750 klockor i en ladugård. Det finns mycket att se i Höga Kustens museer och konsthallar.

Svartviks industriminnen
Svartviksvägen 22, Kvissleby
Besöksmål med många välbevarade byggnader och miljöer från sågverksepoken. Testa på kägelbanan och låt barnen leka i lekparken med historiskt tema.

Norra Bergets friluftsmuseum
Norra stadsberget, Sundsvall
Friluftsmuseum i Skansens anda med gamla byggnader, föremål och kulturmiljöer. Här gör du en rolig resa genom Medelpads historia i vacker miljö och på hantverks- och sjöfartsmuseet här hittar du den berömda Skvadern. Mycket barnvänligt!

Mannaminne
Häggvik, Nordingrå
Friluftsmuseum och ständigt växande och myllrande projekt skapat av konstnären Anders Åberg. Äldre hus, “minimuseer” och samlingar. En fascinerande upplevelse mitt i Världsarvet.

Nämforsens hällristningsmuseum
Nipvägen 7, Näsåker
Osäkert med öppning i sommar.

Västernorrlands museum
Härnösand
Friluftsmuseum med många äldre byggnader i olika stilar. Mycket populärt och välbesökt sommartid. Både fasta och växlande utställningar i den moderna huvudbyggnaden.
I sommar bland annat utställningar med konstnären Bengt Lindströms verk.

Sundsvalls museum
Packhusgatan 4
Sundsvalls museum hittar du i Kulturmagasinet i centrum. Här finns alltid nya utställningar om Sundsvalls historia och nutid. Här kan du också se delar av museets konstsamling.

Kramfors konsthall
Torggatan 2, Kramfors
Här visas samtidskonst och konsthantverk från yrkesverksamma konstnärer. Sommarens utställning bjuder på 2018 års Höga Kusten-stipendiat Gitte Eidslott.

Härnösands konsthall
Stora Torget, Härnösand
Osäkert med öppning i sommar.

Kulturfabriken
Idrottsvägen 3, Mjällom
I gamla Norlins skofabrik finns en utställning om bygdens stolta och intressanta industriepoker men även en utställning om Nordingrå SK och mopeder och motorcyklar. Café, loppis, konst och försäljning av hantverk.

Fiskemuseet Vålen
Norrfällsviken
Höga Kustens minsta museum? Ett stenkast från vattnet i fiskeläget håller Vålen öppet under sommarmånaderna. Båt, fiskeredskap och mycket information på liten yta.

Ådalens industrimuseum
Sandslån
Flottningsmuseet på Sandslån står inför en omvandling. Tillsammans med den nystartade föreningen Ådalens Industrimuseum kommer Kramfors kommun förnya utställningarna i den anrika Kejsarkasernen. I sommar är kanske sista chansen att besöka de gamla utställningarna om flottnings- och sorteringsepoken på Sandslån 1872-1982! Föreningens målsättning är att Ådalens Industrimuseum ska bli ett nav och en mötesplats för den som vill upptäcka Ådalens industrilandskap. Museet siktar på nypremiär med uppdaterade utställningar sommaren 2022.
Museet är öppet juni-augusti alla dagar 10-17. www.adalensindustrimuseum.se

Klockhuset
Skadom
Hur många klockor får plats i en ombyggd ladugård? Svar: Minst 750 bords-, vägg- och golvuren från fyra sekler. Det här är en märklig museiupplevelse. Öppet på helgerna i juli.

Örnsköldsviks museum och konsthall
Läroverksgatan 1, Örnsköldsvik
Allt i ett! Örnsköldsvik i historia och nutid, men också den uppskattade barnutställningen Nolavonda – historiesamlarna där barnen löser uppgifter.

Fiskevistet Surströmmingsmuseum
Skeppsmalen
Utställning om den norrländska surströmmingskulturen, om båtar, fiske, lotsning och människor i trakten på världens första surströmmingsmuseum.

Ulvö museum
Ulvön
Fint litet museum som berättar om det hårda livet som kustfiskare förr. Litet museum med traditionell sjöbod och kokhus. Museet ägs och drivs av kapellaget på ön.

Galtströms bruk
Galtström
Medelpads äldsta, största och sista järnbruk var i drift från 1673 till 1916. Bruksmiljö.

Minimuseum
Mädan, Nordingrå
Numera t v å minumuseer som berättar delat av historien om byn. Vi korar det till landets minsta museer. Charmfaktor.

Häxmuseet
FOLKHÖGSKOLEVÄGEN 10, PRÄSTMON
Nyligen flyttade och återinvigda museet berättar om en fruktansvärd epok i vår historia – då människor dömdes och avrättades för trolldom.

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp