Upptäck Ulvön

Finns det ett Sandhamn i Höga Kusten så är det Ulvöhamn. Det gamla fiskeläget i sundet mellan södra och norra Ulvön är sommartid en plats där de fina båtarna radar upp sig och det flyger både en och annan champagnekork på serveringarna. Men det genuina finns fortfarande kvar och det är lätt att trivas både i Ulvöhamn och på Ulvön. Varför inte varva ner ytterligare i Sandvikens fiskeläge längst i norr där de gamla stugorna och sjöbodarna nu kan hyras veckovis.
Lugnare semester får man leta efter!
Men tänk på att norra Ulvön är ganska stor – cykel är ett bra transportmedel här.
Med tanke på rådande pandemi så måste man kolla direkt med rederierna om eller hur båtarna går i sommar.

Se & göra

Hamnen
Tycker du om att titta på båtar är det här ett underbart ställe att strosa på under sommarmånaderna. Här samlas mycket av det största och flottaste som folket längs den södra Norrlandskusten har att åka med. Längs Hamngatan ligger de vackra och välskötta trähusen och sjöbodarna på rad och på krogar och uteserveringar är det som regel fullsatt sommartid. I princip allt utbud av kost, logi och underhållning är koncentrerat till den här gatan.

Kapellet
Ett av de allra äldsta fiske­kapellen längs hela Norrlandskusten. Det byggdes i trä
1626, drygt tvåhundra år innan öarna fick en bofast befolkning. Kapellet används fortfarande för exempelvis borgerliga vigslar.

Ulvö museum
Här får du en bild av hur livet i Ulvöhamn såg ut vid sekelskiftet 1800/1900. Kapellaget driver det relativt nyöppnade museet som består av kokhus, sjöbod och gistvall.

Lotsberget
En gång i tiden var det här utkiksplatsen för lotsarna på ön. Idag lever stugan på berget vidare som lotsmuseum. Härifrån har du en magisk utsikt över Ulvöhamn och Ulvöarna, men skulle det vara dimmigt när du kommer upp så är vägen upp inte bortkastad – lotstrappan upp har gett dig en rejäl fysisk genomkörare!

Fjären
Hamn på västsidan av Norra Ulvön. Vill du åka bil till ön så är det hit färden går. Till Ulvöhamn går ingen bilfärja.

Sandviken
Är Ulvöhamn lite hektiskt och glassigt under sommarveckorna så är Sandviken raka motsatsen. Det gamla fiskeläget längst upp i norr som övergavs för hundra år sedan är idag en boendeanläggning och ett kulturreservat som präglas av ett stort lugn.

Nya gruvan
Från 1600-talets slut och ända fram till 1961 har det i perioder brutits malm på olika platser på Ulvöarna, framför allt järnmalm men även vanadin och titan. Idag är Nya gruvan på södra Ulvön ett museum som berättar om arbetet i gruvan.

Marviksgrunnan
Vackert och oerhört kargt fiskeläge långt söderut på Södra Ulvön. Här finns ingen bofast befolkning, men många sommargäster, ett vackert kapell och en gruva som var i drift ända in på 1950-talet. Tänk på att det är en promenad på tre–fyra kilometer enkel väg om du ska gå hit från Ulvösundet!

Mat & dryck

Almagränd
I den här gamla sjöboden tillverkades det surströmming ända in på 1960-talet. Nu serveras allt från fisk till pizza till gästerna i den klassiska restaurangen.

Bistro Ruben
Blomstrande trädgård mitt i byn och en given mötesplats sommartid. På dagen du slå dig ner för en fika eller matig lunch i något av de unika rummen och på kvällen njuta av en fin à la carte-middag i Bistron. Förr hette denna verksamhet Ulvöbyn, men är omdöpt för att hedra minnet av den stora ö–profilen och surströmmingsambassadören Ruben Madsen som avled i vintras.

Ulvö Lakeside Resort
Café och försäljning av nybakat bröd.

Netterlunds lanthandel
Stängd 1937, nyöppnad som sommarbutik på 1990-talet. Mycket av den gamla atmosfären är intakt med gammal inredning och gamla skyltar. Här köper du karameller i strut, kuriosa- och presentprylar.

Ulvö handelsbod
Handelboden finns alldeles intill MF Ulvöns kaj. Här finns mat, tidningar, godis, läsk, vykort, frimärken med mera. Affären har ett mindre utbud av apoteksvaror. I anslutning till handelsboden finns också en servicepunkt med kartor, broschyrer och annat material för turister.

Ulvö Hamnkrog
På bryggan ligger Hamnkrogen! I alla fall uteserveringen, men du kan också sitta i puben eller i Salteriet. Det här en given mötesplats i Ulvöhamn och i fastigheten finns också en litet gästgiveri med ett litet antal personligt inredda rum.

Boende

Stugbyn i Ulvöhamn
Stugor med kök för självhushåll och egen wc och dusch. Härligt läge med utsikt över havet och den gamla trähusbebyggelsen.

Stugbyn vid Bysjön
I stugbyn vid Bysjön finns utomhuspool, bastu, vildmarks-
kåta med mera. Stugor med kök för självhushåll och egen wc och dusch. Fiskemöjligheter.

Ulvö vandrarhem
Litet vandrarhem i den gamla skolan i Sörbyn, ca 2 km från Ulvöhamn. Självhushåll, matsal och allrum med TV. Dusch och wc i korridoren.

Graneliden
Bo i ett klassiskt lusthus vid havskanten. Huset har 15 bäddar och med tillgång till lusthus, egen bastu och annex.
Nytt för i är: bed & breakfast.

Ulvö Hotell
Det går att bo riktigt flott även i skärgården och Ulvö Hotell är beviset. Det gamla skärgårdshotellet har uppdaterats till en modern anläggning med alla bekvämligheter och ett kök som håller hög klass.

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp