Den började byggas under sommaren för 60 år sedan, och var länge Sveriges längsta bro. Med en segelfri höjd på 40 meter reser den sig imponerande vacker över Alnösundet. Åk över Alnöbron och känn dig välkomnad av en stor och härlig sommarö kantad av badplatser och en idyllisk resa.
Det är landets 16:e största ö, men inte större än att det är lämpligt att ta sig runt hela ön. I söder bjuder det gamla idylliska fiskeläget Spikarna med anor från 1500-talet på svensk sommaridyll. Längs vägen stannar du till i Bänkåsviken, Tranviken eller Slädaviken eller någon av de andra vikarna och tar ett dopp i det uppfriskande havet.
Det finns mycket att se, och vill du skåda fåglar och vandra i ett naturreservat parkerar du vid Stornäset i den norra delen av Alnön. Här hittar du 150 hektar natur att vandra i. Runt 200 fågelarter har observerats i och kring reservatet. Läge att ta med en kikare och kryssa några med andra ord.
Tycker man fåglar är för rörliga kan andra saker skådas. I de inre delarna av ön på dess norra sida behöver du inte åka långt för att finna geologiska lokaler. Vid ett vulkanutbrott för 560 miljoner år sedan skapades en flod av magma fyra kilometer ner under jordskorpan och trängde upp till ytan. Den förde med sig exotiska bergarter som lockar geologiskt intresserade från när och fjärran. Det är bara här i hela världen du kan finna Alnöit.
När du ändå är i de norra delarna, håll utkik efter Alnö gamla kyrka. Den uppfördes på 1100-talet och har fantastiska väggmålningar.
Hungrig? Stanna till vid Carlsvikspiren och kolla in Virriga Bakverk, ett skönt ställe i pastellfärger! Kommer du till ön med båt finns många platser att kasta ankaret på. Ett av de mest populära är Vindhem, en lugn skyddad klubbhamn på Alnöns sydvästspets. Här finns en härlig sommarrestaurang och servicebyggnader för båtfolket.