Världsklass

Höga Kusten är hem för två destillerier i världsklass. Både Hernö Gin och High Coast Whisky har båda fått hinkvis av utmärkelser för sina produkter.
Nu pockar dessutom lillebror Bröderna Bommen på uppmärksamhet.

High Coast Whisky

Det före detta kraftverket Box vid Ångermanälvens strand hotades av rivning. Men det räddades i sista stund och blev först konsthall och sedan 2010 whiskydestilleri. Och det som droppade ut ur de bukiga kopparpannorna slog nästan omgående whiskyvärlden med häpnad.
Sedan dess har utvecklingen gått spikrakt uppåt för det som idag heter High Coast Whisky. Man producerar inte bara prisvinnande singlemaltwhisky utan har också utökat med ett besökscenter och lagerbyggnader, och har en bred eventverksamhet med visningar, provningar och konferenser.
I våras börsintroducerades High Coast Whisky! En historisk händelse.

HITTA High Coast Whisky ligger på östra sidan av Ångermanälven i Kramfors kommun. Kör väg 334 till Kungsgården. Därifrån är det skyltat mot destilleriet.
TITTA Besökscentret är öppet alla dagar augusti ut. Visningar erbjuds flera gånger varje dag. Säkrast är att boka. Vid fem tillfällen under sommaren genomförs också den historiska visningen ”I samverkan med en älv”.
SMUTTA Provningar en gång per dag. Ett mycket brett utbud av de egna produkterna finns också i restaurangens bar.
MER I besökscentret finns bra restaurang och whiskybar samt presentshop. 28 augusti äger High Coast Whiskyfestival 2021 rum efter en förvärmare den 27. Whiskyprovningar, livemusik, mat och dryck. Ställplatser för husbilar och husvagnar finns. Läs mer på highcoastwhisky.se

Hernö Gin

En liknande raketresa står Hernö Gin för. 2011 puttrade det för första gången i kopparpannan Kärstin i Dala väster om Härnösand. Efter att ha finjusterat det hemliga receptet mötte Hernö Gin kunderna och ginvärlden med sin hantverksmässigt tillverkade dryck – och det blev succé. Idag är varumärket synnerligen väletablerat och efterfrågan har gjort att anläggningen har fått mångdubbla sin kapacitet och även kunnat utöka med lokaler för visningar och event.
Vid starten 2011 var Härnö Gin världens nordligaste gindestilleri. Det är man inte längre eftersom ginintresset har exploderat och nya producenter har tillkommit. Däremot är man världens bästa gindestilleri. Ingen annan producent har vunnit så många priser i internationella tävlingar under de senaste åren.
Numera har Hernö Gin också en egen bar på Söder i Stockholm, nära T–bana Slussen. En höjdare som på kort tid etablerat sig som ett populärt ställe att hänga på.

HITTA Hernö Gin ligger cirka 10 kilometer väster om Härnösand. Åk väg 718 mot Stigsjö och Viksjö. Sväng höger i Locke där det är skyltat mot destilleriet.
TITTA Visningar av destilleriet två gånger dagligen tillsammans med guide.
SMUTTA Provningar genomförs fyra gånger i veckan, onsdag–söndag. Boka i förväg!
MER Besökscenter med nyöppnade Hernö Gin Bistro, som erbjuder sommarluncher och hembakat fika alla dagar i veckan och dessutom à la carte-middag lördagar. Läs mer och boka provning på hernogin.com

Bröderna Bommen

En nyare och mindre aktör i branschen är ambitiösa Bröderna Bommen i Njurundabommen söder om Sundsvall. Här är intresset stort för alla typer av smaker efter att ha startat som ett ölbryggeri i mindre skala har verksamheten successivt byggt ut med nya delar.

2017 etablerades ett bränneri och där produceras nu såväl vodka och kryddat brännvin som gin. En egenproducerad whisky ingår också i framtidsplanerna.
Verksamheten bedrivs fortfarande i liten skala men visningar i bryggeriet och bränneriet som ligger under samma tak går att ordna. I bageriet äter man gärna bröd och mat lagad från grunden på råvaror som så långt det är möjligt är lokalproducerade, i säsong och ekologiska.


HITTA Bröderna Bommen ligger i Njurundabommen cirka 15 kilometer söder om Sundsvall. Snabbast går det om du kör E4 söderut och svänger av mot Njurundabommen vid trafikplats Njurunda. När du passerat över Ljungan svänger du i den fösta rondellen vänster in på Klockarbergsvägen.
TITTA Visningar av bränneriet efter överenskommelse.
SMUTTA Inga visningar är planerade för sommaren 2021. Alla bränneriets produkter finns dock att köpa i baren hos Bröderna Bommen.
MER Bageri som serverar bra hembakt fika och enklare luncher finns under samma tak. Prova också Brödernas öl. Pop up-event kan tillkomma i kalendern under sommaren. Håll koll på brodernabommen.se

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp