Fina vandringsleder

Fina vandringsleder genom världsarv, skogar och där pilgrimer har gått

Höga Kusten och Medelpad är ett eldorado för vandrare. Vare sig du vill gå långt, kort, söker utmaningar eller vill ha det lättsamt, hittar du fina leder och stigar som erbjuder både härliga naturupplevelser, mäktiga vyer och tystnadens ljud.
Här tipsar vi om några av dem.

Medelpad

S:t Olavsleden går inte bara genom flera kommuner och två landskap utan sträcker sig över två länder, med Bottenhavet på den svenska sidan och Atlanten på den norska.
580 km lång är den och lika krävande som magnifik i fråga om variation och vyer; kust, skog, berg, fjäll och fjordar.
På den svenska sidan startar den i Selånger och väljer du att gå hela sträckan kommer du att ”gå i mål” i Trondheim. De flesta väljer dock att avverka en eller några etapper.

Lång men långt ifrån lika lång som S:t Olavsleden är MittNordenleden med sina cirka 110 km mellan Södra Berget i Sundsvall till Borgsjöbyn i Ånge kommun.

Mindre känd men historiskt intressant och öppen för både vandrare och hästar, är den cirka 40 km långa Gusturleden. Här går du i en cirkel från Hov i Selånger, västerut till Huljen, ner till Vattjom, Matfors, och sedan parallellt med E14 tillbaka till Hov.

Läs mer om dessa leder och andra i Medelpad på vandringsguiden.se/vandringsleder/medelpad/

I Timrå kommun satsar man också på vandring och då främst i Indalsälvens delta. Det finns flera stigar klara redan nu men målet är att även skapa en lång kustled i området.

Läs mer på vandraitimra.com

Höga Kusten-leden

Höga Kusten – som både är namnet på ett världsarv med 76 procent i Kramfors kommun och resten i Örnsköldsvik och Kvarken i Finland O C H ett destinationsnamn för hela Ångermanland – har många vandringsleder av olika karaktär och utspridda över hela området.
Men två av dem är mer kända än de andra.

Höga Kusten–leden mellan Hornöberget vid Högakustenbrons norra fäste och Varvsberget i Örnsköldsvik, består av 13 etapper och drygt 128 km som tar mellan fem och sju dagar att få. Du får det bästa och vackraste av Höga Kusten, en rejält kuperad terräng och många möjligheter till intressanta avstickare till spännande aktiviteter. För att inte tala om ett flertal fina badplatser.
Världsarvsleden är de andra av ”paradlederna” som är något kortare, bara tio mil lång, men minst lika naturskön och bedårande. Fiskelägen, cirka 30 byar, berg och fantastiska Nordingrå i all sin prakt är väl värd ansträngningarna.

Vi kan också varmt rekommendera en utforskning av Skuleskogens nationalpark med olika entréer i både Kramfors kommun och Örnsköldsviks kommun.

Vill du få en dos Höga Kusten på ett lättsammare sätt kan Lilla Högakustenleden runt Hornöberget och Höga Kusten Stigen vid Skulebergets södra sida (utgår från FriluftsByn) vara lämpliga. De är 3 respektive 5 km långa.

Stadsmiljö, skog, berg och kust får du på Härnöleden som går i en slinga på cirka 2 mil på Härnön i Härnösand.
Janne Vängman–leden har funnits i drygt 20 år och går mellan kyrkorna i Säbrå och Viksjö, genom Stigsjö. Janne Vängmanleden är en väg in i Mjällådalens naturreservat som sträcker sig från Härnösands kommun in i Timrå kommun.

I västra Höga Kusten är Nipleden fascinerande med sina för området karaktäristiska nipor – en del av dem cirka 50 meter höga – som skapades efter den senaste inlandsisen för 20 000 år sedan.

En annan led är Ådalsleden som startar vid Boteå kyrka i Sollefteå kommun och ansluts till Vildmarksleden i Ullångers socken, Kramfors kommun. Genom detta knyter den ihop Höga Kustens inland och Ångermanälven, med kustremsan och havet. Faktum är att du från Ådalsleden kan vandra åtta till tio mil – beroende på vägval – om du fortsätter på Vildmarksleden och sedan på Högakustenleden respektive Världsarvsleden.

Vill du gå efter en stig i skogen, då är Naturstigen i Junsele något att rekommendera. Naturstigen är en rundled på ca 9 km. Leden är tydligt uppmärkt med orange färg på stenar samt skyltar vid campingen i Junsele.
En kort men charmig liten led är Kraftleden i Röån utanför Junsele – bara 2,6 km lång – där man också kan ta del av Röåbornas kamp för att rädda sitt unika vattendrag från utbyggnad. Röåforsarnas naturreservat invigdes 2022.

Läs mer om dessa vandringsleder och andra leder på hogakusten.com

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp