Anders livsverk lever

Det första stycket trä sammanfogades för över 40 år sedan med en bräda på den plats som idag är ett begrepp: Mannaminne. Konstnären Anders Åberg påbörjade då sitt allkonstverk som i dag kan besökas i Nordingrå i hjärtat av Höga Kusten.

Men vad är Mannaminne? Ett internationellt Skansen i en skogsbacke har någon sagt. Ett museum säger någon annan, medan en tredje säger att det minsann är ett dussin helt olika museer.
Oavsett vilket, har nog många som vandrat runt på Mannaminne konstaterat att det är ett ställe där tingen återuppväcker minnen för en del, och förvånar en del andra. I Teknikmuseet tittade häromdagen en 8-åring på en gammal skrivmaskin och undrade var bildskärmen fanns!
Idag räknas in nästan 50 byggnader in i verket, eller ”tak” som man säger på Mannaminne. Här finns Minoriteternas kapell som står granne med stavkyrkan, ett stenkast därifrån ligger ett jordbruksmuseum, ett ­kust­museum, och byråkratimuseum. Titta lite bakom bogserbåten ”Lugnvik” så står där ett äkta stridsflygplan, J35 Draken. Om inte det är sevärt stöter du snart på en MAMMUT i naturlig storlek och en gädda som ­är sex meter lång! Detta är en plats där fantasin får näring.

Vad kommer att hända mer under denna sommar? Det blir musik, utställningar och mycket skoj för barnen. Gå in på www.mannaminne.se för de senaste nyheterna.

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp