På resa bland delikatesser

Smaka, dofta och upplev! Det finns hur många smaker och dofter som helst att upptäcka i Höga Kusten. Från skorpor som smakar blåbär eller surströmming till hemrostat kaffe och getmese från det lilla gårdsmejeriet. Här finns smaker och en kvalitet som du sällan hittar på andra platser.

Skogs-Hildas stenugnsbageri & café
Sundbrogatan 29, Ullånger
Korståget för att bevara det norrländska tunnbrödet fortsätter! På White Guide-belönade kaféet produceras och säljs ekologiskt bröd på kornmjöl, handkavlat och gräddat i vedeldad ugn. Rekommenderas! Kommer inte att ha lika mycket öppet som vanligt på grund av pandemiläget.

Ingrid Ölund på Skogs-Hildas i Ullånger vann 2017 två guld i SM i mathantverk och är bäst i Sverige på att baka tunnbröd, både mjukt och hårt.

Meåfors Getgård
Meåfors, Ramsele
Ekologisk getgård som producerar många fyndiga ostar. Allt från prisbelönt bredbar mese till getfeta, meålloumi, den smuliga färskosten getricotta och Meåforspucken. Allt säljs i egna gårdsbutiken, men finns också i många butiker i närområdet.

Mitt skafferi
Alnön, Sundsvall
Glöggdrottningen Ulla Lahti har nu tagit hem medaljer i mathantverks-SM fyra år på raken för sina glöggsorter. Här finns också marmelad, sylt, saft, smaksatt salt och mycket annat. ­Gårdsbutik på Alnö med ojämna öppettider.

Alnö Kaffehus
Alnön, Sundsvall
Familjeägt kafferosteri som tar hem bönor från alla världens hörn och rostar själv – Norrlandskaffe. Produkterna finns i sortimentet hos flera matbutiker i Sundsvall med omnejd. Eller köp bönor och rosta själv!

Lövberg Gårdsproduktion
Ljustorp, Timrå
Lokalt är grejen i Lövberg. Till och med namnen på mejeriets komjölksprodukter kommer från personer som bott på gården. Viss gårdsförsäljning men produkterna säljs även butiker i närområdet.

TIMRÅ GÅRDSBUTIK
Lilla Bandsjön 303, Timrå
Butik, café med hembakt bröd och djurpensionat (!) som också erbjuder dryckesprovningar. Idylliskt läge.

Forseds Getgård
Forsed, Bollstabruk
Producent med lång erfarenhet säljer getost och getmese från egna getterna, men även till exempel tunnbröd, rökta charkvaror, och fläskfilé samt i säsong även färskt killingkött. Öppet i gårdsbutiken enligt principen “när du har tid och vi är hemma”.

Strömmens gårdsmejeri
Boltjärn, Ånge
Veteran i mathantverksfacket som fortsätter att leverera Säljer sina magnifika ostar på får- och komjölk i delikatessbutiker i hela landet – och i egna gårdsbutiken.

Hårdosten Sven Kals från prisade Strömmens Gårdsmejeri i Boltjärn.

Nätra Prästbord Gård
Bjästa, Örnsköldsvik
Gård med egen hönsavel och biodling som också säljer allt från honung och vaktelägg till stenugnsbakat bröd – bakat på gården såklart.

GÅNSVIKS CHOKLAD
Gånsvik, Härnösand
Fantastisk god choklad, finurligt packade i fina omslag. Startade 2020 men är redan hela Härnösands snackis.

Marika med smarrig choklad från Gånsviks Choklad.
Vi får aldrig nog!

Östanö skafferi
Östanö, Noraström
Ekologisk och Krav-märkt rabarberodling som producerar prisbelönt saft, marmelad, sylt med mera. Stängt i sommar på grund av covid-19 men har öppet utomhus varje torsdag (dagtid) för försäljning av bland annat saft, marmelad och chutney.

Jeltsjes Chokladpraliner & Saras Glassfabrik
Dockstavägen 31, Docksta
Mathantverk med klass och finess kombinerat med café. Köp med några stora, maffiga praliner från butiken/kaféet som är öppen onsdag–lördag i princip under sommaren. Ekologiskt och rättvisemärkt.

Näske Lax
Näske, Bjästa
Liten fiskodling med regnbågslax som säljs färsk, rökt eller gravad i anläggningen i Näske. För den som helst drar upp sin fisk själv erbjuds put and take-fiske.

Gide Get
Djuptjärn, Trehörningsjö
Priser, priser, priser – de bara regnar över Gide Get, getgården med de karaktärsfulla ostarna. Gårdsbutik med självbetjäning.

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp