Höga Kusten har något annat som stora delar av Norrlandskusten saknar – skärgård. Och för många besökare är öarna de mest attraktiva platserna.
Här kan man både njuta av havet, naturen och vara för sig själv.
Högbonden
Karg och kärv är naturen på naturreservatet Högbonden. Bara att ta sig hit är en liten kamp. Båt från Barsta eller – under högsäsong – Bönhamn och sedan blir det till att gå uppför stigen som vindlar sig över stenar och klippor och mellan kämpande martallar. Men belöningen när du kommer upp är desto större. Utsikten från den gamla fyrplatsen, Sveriges näst högst belägna, är magisk. Här tar du en fika eller äter en bit mat i den lilla trädgården innan båten går hem. Eller varför inte stanna en natt eller två? Den gamla fyrvaktarbostaden är numera ett vandrarhem med bra standard och en fantastisk utsikt. Att efter en timme i den vedeldade bastun vid havet doppa sig, klättra upp till vandrarhemmet och inta sin middag medan kvällssolen färgar himlen rosa är bland det mest rogivande du kan göra i sommar.
Alnön

Sveriges sextonde största ö skapades genom vulkanisk aktivitet för cirka 570 miljoner år sedan. Ett sommarparadis då öns tiotusen åretruntboende får sällskap av tusentals besökare. Turister och sommarlediga Sundsvallsbor flockas framför allt på stränderna på öns södra och östra sida. Mest lockar fina Tranviken – Norrlands Hawaii, enligt ortsborna själva. I sydöst hittar du idylliska fiskeläget Spikarna och vill du äta bra finns många kaféer och restauranger att välja på. Hobbygeologen nosar givetvis upp lokalen med fynd av den för ön unika bergarten alnöit. Här har du en bra siffra att slå i huvudet på grannen när du kommer hem: Alnöbron var med sina 1 042 meter Sveriges längsta bro fram till 1972 då Ölandsbron byggdes.
Brämön
Förtrollande vacker men svåråtkomlig. Där har du Brämön sydöst om Sundsvall i ett nötskal. Ingen bro, ingen fast båttrafik. Men transport kan oftast ordnas från fiskeläget Lörudden på fastlandssidan. Brämön är känt för sina vackra orkidéer och här finns också ett vacker kapell från 1624. Hela ön – så när som de två små byarna Sanna och Brämöhamn – är ett naturreservat.
Svanö
Svanö ligger mitt i Ångermanälvens mynning, med vägförbindelse från Sandö sedan hösten 1982. Kultur- och industrihistoriskt intressant ö, som haft både sågverk och pappersbruk. Här finns gästbryggor, promenadstigar runt ön och en permanent skyltutställning med historiska Svanöbilder. Svanö utropades med glimten i ögat till republik 1976 av teatermannen och kulturkämpen Rolf Tourd, som bedrev verksamhet på Svanö under två decennier. Han startade också landets första närradiostation här. Gästhamnen med badtunna och bastu – som hyrs ut av Svanö Sportklubb – är populär.
Trysunda
Orörd natur, avskilda badvikar, välbevarat fiskeläge. Naturreservatet Trysunda är en av de absolut vackraste och mest idylliska platserna i hela Höga Kusten. Reguljär skärgårdsbåt går från Köpmanholmen och trots att ön ligger en bit ut i skärgården är den välbesökt sommartid. Boka vandrarhem eller stuga innan du åker, om du inte har tänkt åka hem samma dag.
Mjältön

Sveriges högsta ö! 236 meter över havet har landhöjningen pressat upp toppen på Mjältön och en promenad upp till toppen från den skyddade gästhamnen i Baggviken är bra träning. Väl uppe på högsta punkten har du en enastående utsikt över Höga Kusten. Till Mjältön tar du dig med egen båt, kajak eller M/S Asta som avgår från Veåsand vid Skuleberget havscamping.
Strängön
Egentligen är Strängön två. Alltså; Strängöarna. Långsmala och vackra. Här är det minimal konkurrens om utrymmet även om det finns både sommarstugor och åretruntboende. Hit tar du dig enklast med reguljär båt från Köpmanholmen – det är samma båt som sedan går vidare mot Trysunda och Ulvön. Säg till vilken av öarna du vill hoppa av på: välj i första hand Västra Strängön. Här finns anslagstavlor och kartor om öarnas historia. Ta med allt du behöver – här finns inga affärer och båtturerna är få!
Lungön
Lungön? Borde det inte heta Lugnön? Ja, det är verkligen lugnt och stilla på Lungön nordväst om Härnösand. Här finns några få fastboende, men på sommaren lever ön upp. Hit tar man sig enklast med privatbåt från Hemsöns södra sida och lägger till i den skyddade hamnen på nordsidan. Väl här besöker man sedan gärna det gamla fiskeläget Sundhamn på öns utsida. En promenad till Lungö fyr i söder rekommenderas också.
Storön
Ett av världsarvet Höga Kustens mest intressanta geologiska bildningar är utan tvekan den branta och mäktiga Storön, som ligger utanför Norabygdens kust, norr om Hemsön. Här kan du studera varierande bergsformationer från flera olika perioder i jordens historia och se hur is och havets vågor påverkar dem. Stigar leder dig runt på ön och det finns en stuga att övernatta i.
Hemsön
För inte så länge sedan ett nav i det svenska kustförsvaret. Idag har Försvarsmakten lämnat ön och kalla kriget-installationerna Hemsö fästning och Havstoudd. Hemsö Fästning är ett besöksmål som lockar storpublik varje år. Men på Hemsön hittar du också till exempel mysiga fiskeläget Prästhushamn i sydöst och den finkorniga stranden på Sågsand. En tur upp till utsiktsplatsen på Hultomsberget – varför inte en övernattning i stugan där? – kan också rekommenderas. Annars lämpar sig ön väl för att upptäckas på cykel eller i kajak och båda kan hyras på ön. Du tar dig hit med bilfärja från Strinningen.
Åstön
En ö med broförbindelse tappar lätt sin identitet som ö, men inte Åstön några mil rakt öster om Sundsvall. Här är tempot lugnt även om både samhället Åstön och fiskeläget Skeppshamn med sitt vackra kapell är populära utflyktsmål sommartid. Åstön är ett uppskattat frilufts- och strövområde med rikt växt- och djurliv. Här sätter man gärna upp tältet, men tänk på att ett bälte tvärs över ön vid byn Åkerö, Skeppshamn och ner till Söråkersviken är naturreservat. Ett plus: flera restauranger/kaféer i närheten.