Sveriges största bilmuseum med 270 bilar

Bilar och bilkultur finns det gott om i Höga kusten. Många träffar och event har tagit pandemipaus, men det finns ändå möjlighet att frossa i fordon. Självklart huvudnummer är Härnösands bilmuseum, störst i Skandinavien!

Museet i Härnösand startade 2015 med siktet inställt på att kunna visa minst 100 intressanta bilar från olika epoker. Sedan dess har ambitionen, golvytan och besöksantalet växt för varje år som gått.
Sommaren 2021 finns över 230 fordon i fjorton olika bilhallar. Tillsammans berättar de historien om bilarnas, motorernas och bilkulturens utveckling från 1899 till 1990. Och det är en historia med många nedslag. Här samsas klassiska lyxåk som Rolls Royce och Packard med våra svenska standardbilar. USA-bilshallens överflöd av Cadillac, Ford, Chevrolet och Buick kontrasteras självklart med östtyska Trabant och ryska Lada. Här hittar du såväl Lasse Berghagens gamla A-Ford som Prins Bertils Oldsmobil och unika replikor av Dennis Hoppers och Peter Fondas choppers från ikoniska hippierullen ”Easy Rider”.
Varje år byts några fordon ut och nya tillförs vilket gör att museet hela tiden utvecklas. I år har samlingarna bland annat utökats med en Lincoln -32 i originalskick, en lyxbil i slagskeppsklassen som hade den stora oturen att lanseras på marknaden när depressionen precis drabbat världen. Nytt är också en större satsning på motorcyklar – från spektakulära choppers till crosshojar.

Läs mer på www.harnosandsbilmuseum.com

VI ÄR BRA PÅ BILNOSTALGI!

HÄRNÖSANDS BILMUSEUM
Djuphamnsvägen 4, Härnösand
Sveriges största bilmuseum med en imponerande bredd, och bilar som genomgående är i mycket gott skick. Får du museiägaren som guide har du dragit en vinstlott!

ÅDALENS VETERANBILMUSEUM
Tullgatan 2, Lunde
Fint, välskött museum alldeles vid Sandöbrons västra fäste. Här finns ett 50-tal bilar, motorcyklar, snöskotrar och maskiner. Det finns även en unik samling av 200 dockor.

ARNOLDS BILMUSEUM
Gammelvägen 81, Ramvik
Ett museum med ett 20-tal fullstora bilar – och närmare 1 000 miniatyrbilar. Arnold Sundströms samlingar av bilar och bilrelaterade kuriosagrejer är en ren hyllning till bilen.

BONUSTIPS!

  • Mat & Nostalgi, Viksjö
  • Richards Traktormuseum, Helgumsbyn, Sollefteå
  • Mjällomsvikens motor­museum, Mjällom
  • Fritidsbåtsmuseet, Härnösand

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp