20 favoriter i Höga Kusten

1. Skuleberget

Skuleberget, Docksta

Hit upp kommer du till fots upp längs ­någon av stigarna, eller uppför bergväggen längs via ferrata-lederna. På toppen, 295 möh, kan du njuta av makalös utsikt och fika eller lunch i Toppstugan när den är öppen (kolla med Friluftsbyn). Missa inte grottan längs stigen upp från Rastplats Skuleberget vid E4. Där besöker du även Naturum Höga Kusten.

2. Slåttdalsberget

Skuleskogens nationalpark

Som av en jättes svärdhugg klyvs Slåttdalsberget itu av den 30 meter djupa och sju meter breda Slåttdalsskrevan. Från Entré Syd vandrar du cirka 3,5 kilometer. Sväng höger efter skrevan och ta vägen över Slåttdalsberget tillbaka. Då får du Höga Kustens mäktigaste vy över Världsarvet.

3. Norrfällsviken

Nordingrå

NORRFÄLLSVIKEN, Nordingrå
NORRFÄLLSVIKEN, Nordingrå

Ett fritidsparadis i Höga Kustens hjärta! Här finns allt: camping, 18-håls golfbana, pool, affär, restauranger med mera i ett över 350 år gammalt fiskeläge med röda sjöbodar. Underbar, lång sandstrand och mäktiga klapperstensfält.

4. Indalsälvens delta

Timrå

Ett av Sveriges största kustdeltan och dessutom ett av de yngsta, skapat av en mänskligt orsakad naturkatastrof 1796. Deltat som idag är ett naturreservat består av över 60 meter djup sand och det förändras ständigt. Rikt fågelliv. Toppområde för bad och lättillgänglig vandring.

5. Nämforsens Hällristningar

Näsåker

Sveriges absolut största hällristningsplats (tvåa i Europa) med 2595 bevarade hällristningar, de äldsta 6000 år gamla. Nämforsens brusande vatten, höga nipor och ­museum intill.

6. Flataklocken

Munksjöbyn, Torpshammar

Sveriges geografiska mittpunkt ligger på 465 meters höjd i Ånge kommun. Härifrån har du nära till naturen och en fantastisk utsikt över Ljungandalen. Ta gärna en paus på det sommaröppna kaféet.

7. HÖGAKUSTENBRON

E4, Hornön/Veda

Sveriges vackraste bro, och en av de längsta häng­broarna i världen. Från parkeringen vid Hotell Höga Kusten har du den mäktigaste vyn över porten till de norrländska vidderna. Invigdes 1997.

8. Västanåfallet & Mjällån

Viksjö-Ljustorp

Sveriges näst högsta vattenfall kastar sig i etager drygt 90 meter ner mot det gamla bruket i Västanå där du sommartid hittar besökscentrum, butik och kafé. Men hela dalgången kring Mjällån är en upplevelse med nipor, raviner, trolsk natur och en strömfåra som meandrar sig fram genom skogen.

9. HEMSÖ FÄSTNING

HEMSÖN, Härnösand

Vare sig du lockas av den hemliga militärbasen inne i berget eller bara vill njuta av Höga Kustenutsikten – hit ska du ta dig. Nybyggd restaurang bjuder på värsta panoramat så vädret spelar inte stor roll. Bilfärja över Sannasundet går flera gånger i timmen.

10. Mannaminne

Häggvik, Nordingrå

Ett friluftsmuseum och allkonstverk skapat av konstnären Anders Åberg (1945–2018). På området finns drygt 50 byggnader från hela världen och från olika tidsepoker. Här finns också flera mindre specialmuseer – från Världsarvsmuseet till
Byråkratimuseet!

11. Junsele djurpark

Junsele

Var och en har sina egna favoriter bland djuren på Junsele djurpark. Många vill se älg, lo och björn, andra faller handlöst för lemurer, surikater och kängurur. Men ALLA vill se huvudnumret, Sveriges enda vita tigrar!

12. Ulvön

Ulvön

Bottenhavets pärla ligger isolerat i kustbandet, ungefär en och en halv timmes båtresa från fastlandet. Sommartid förvandlas framförallt det välbevarade gamla fiskeläget Ulvöhamn i sundet mellan norra och södra Ulvön till ett pulserande centrum för skärgårdslivet i Höga kusten. Båttrafik dagligen under sommaren från Köpmanholmen, Docksta, Ullånger och Mjällomslandet.

13. Högbonden

Högbonden

Sveriges högsta fyrtorn 75 meter över havsytan och är en mäktig upplevelse. Togs i bruk 1909. Högbonden är också en ö och ett naturreservat på 347 hektar, där 88 hektar omfattar land.

14. Trysunda

Trysunda

Kanske den vackraste ön i hela Höga Kusten. Ett pittoreskt och välbevarat fiskläge med ett kapell från 1600–talet, flera badvikar, utsiktsplats och serviceinrättningar.

15. Smitingen

Härnösand

Ett av Norrlands bästa havsbad som inte bara lockar sol– och badfantaster. På Smitingen hittar du även stigar som leder till raukar, jättegrytor, flyttblock och klapperstensfältet Borsmalen med sin mytomspunna grotta. Under senaste åren har det även varit en välbesökt pop-up camping på Smitingen. Nyhet, 2023 så tecknade franska Huttopia 35-årigt avtal att utveckla Smitingen. Huttopia är ett fransktägt campingbolag som har verksamhet på tre kontinenter med över 60 anläggningar.

16. High Coast Art Valley

Nätradalen, Örnsköldsvik

FOTO: ©hk dest

En serie konstverk, flera i monumentalformat, som finns utplacerade i en dalgång nära Örnsköldsvik. En märklig kulturupplevelse som harmonierar med och understryker världsarvets storslagenhet.

17. Alnön

SUNDSVALL

Vulkanön utanför Sundsvall som är kantad av badvikar och småorter. 15 km lång, 6 km bred och landets sextonde största ö. I åtta år var också Alnöbron med sina 1 042 meter landets längsta, innan Ölandsbron invigdes.

19. Gustav Adolfs kyrka

SUNDSVALL

Gustav Adolfs kyrka stod klar år 1894. Före dagens kyrka har det tidigare funnits tre kyrkor. Den första var en träkyrka, som byggdes i senare delen av 1620-talet. Den låg vid Selångersån vid Åkroken, där Mittuniversitet ligger idag.
Bilden är tagen från Norra Berget.

20. Skallbergsgrottorna

Gideå, Örnsköldsvik

Unikt 8 000 år gammalt grottsystem på totalt 230 meter i naturreservatet Skallberget där utforskandet underlättas av stegar och plattformar. OBS! Grottkrypande är inte för alla! Grottsystemet är helt mörkt och bitvis väldigt trångt. Ta med hjälm, pannlampa, oömma kläder och sällskap.

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp