Cityguide – Sundsvall

Pampiga Stenstan

Metropolen vid kusten i mellersta Norrland. Staden mellan stadsbergen är en myllrande stad som har något för alla. Den vackra stadskärnan Stenstan bjuder på shopping och många fina matställen.

SUNDSVALLSKÄNDISAR Emil Forsberg, Lars Ahlin, Kjell Lönnå, Gina Dirawi, Sigrid Hjertén, Fredrik Wikingsson, Anna Holmlund, Mats Ronander, Svante Grundberg, Robert Bergh, Kai Gullmar, Hanna Glas.

Boende

Elite Hotel Knaust,
Storgatan 13
Sannolikt hela Norrlands mest omtalade och mytomspunna hotell med den ikoniska marmortrappan i foajen. Det här är ett högklassigt boende mitt i centrala Sundsvall med nära till både restauranger och shopping. I anslutning till Knaust finns puben Bishops Arms.

Best Western Hotel Baltic, Sjögatan 5
Boende med klass I byggnad från förra sekelskiftet. I Stenstan med närhet till restauranger och butiker, men ändå på lugnt läge. Bra frukost.

Hotell Södra Berget,
Södra stadsberget 1

Hotellkomplexet på Södra stadsberget har det mesta. Bra boende, fantastisk utsikt, och generös spa-avdelning bland annat. I anslutning finns ett nöjespalats med bowlingbanor, laserhall, äventyrstävlingen Prison Island och massor av aktiviteter. Inte att förglömma, även en bra restaurang.

Sidsjö Hotell och Konferens, Paviljongvägen 9 B
Två kilometer från centrum och med natur och friluftsaktiviteter inpå knuten hittar du det här boendet. Rumstyper från full hotellstandard till vandrarhemsstuk. Lättillgängligt och gott om parkeringar.

First Camp Sundsvall-
Höga kusten, Norrstigen 15

Etagebyggd camping med havsbad bara fem kilometer söder om centrala Sundsvall. Bra standard med många alternativ att välja på.

Strawberry Hotel
Sundsvall, Esplanaden 29
Stort hotell med över 200 rum mitt i centrum. Trevlig lobby med bar och shuffleboard och naturligtvis bra restaurang.

Clarion Hotel Sundsvall, Skepparegatan 9
Spektakulärt och elegant hotell precis intill Selångersån mitt i stadskärnan. Här hittar du en pool på taket, restaurang, bar, stora konferenslokaler och mysiga rum som ger dig känslan av att komma hem.

Shopping

In: Gallerian,
Storgatan 26–40

Restauranger, kaféer och specialbutiker för skönhet, teknik och hälsa.

Norra Gaveln,
Gustaf Adolfsvägen 18 B

Smycken! Keramik! Smide och luffarslöjd! Utbudet av lokal hantverk är stort och varierat i butiken på Norra Bergets friluftsområde. Öppet alla dagar!

Made in Medelpad,
Trädgårdsgatan 18

Lokalt och unikt är två ledstjärnor för denna butik som drivs av elva skapande människor. Design, konst och mathantverk i en minst sagt tilltalande mix. kla

Kaisa-Marja,
Trädgårdsgatan 11

Udda butik som bemödar sig om att göra själva butiksbesöket till en upplevelse. Här finns leksaker, smycken, souvenirer, godis och ovanliga kläder. Mycket ekologiskt och handgjort.

Vinylstallet, Bankgatan 5
Nypress eller second hand? Här hittar du både vinylerna från 1950–talet och dem som släpptes häromdagen. Bläddra bland skivorna och lyssna på skön musik ur högtalarna i en av de mest välsorterade skivaffärerna i Norrland.

Smakrummet,
Gustav Adolfsvägen 18

Sugen på att ta med lite regionalt mathantverk hem? Sundsvalls mest välsorterade delikatessbutik ligger på Norra Berget och bullar upp med allt från renkött till ostar och drickfärdig nektar.

Ido Te & Kafferosteri, Nybrogatan 8
Kafferosteriet är en av Stenstans äldsta butiker och är väl värt ett besök även om det egentligen inte är kaffe du är ute efter. Här doftar det underbart! Säljer även kaffebönor, kvalitetsgodis, lokala matprodukter och mycket mer.

Mat & dryck

Bloco, Stora Torget
Fantastiskt sommarläge mitt på torget. Och precis som torget är Bloco en mötesplats, en ofrånkomlig mittpunkt under heta sommardagar och -kvällar. Maten: plockigt och mycket mellan- och sydamerikanskt.

Bastard Burgers,
Thulegatan 5

Burgarkedja som marknadsför sig som streetfood från Norrland. Bra klass och det mest på menyn går att få veganskt.

Naturaj, Torggatan 1
För en foodie är Johan Backeus (Årets kock 2017) och Birgit Malmcronas Naturaj ett måste. Avsmakningsmenyer som följer säsongerna. Intim känsla med matlagning i matsalen och bra bar.

Rå, Nybrogatan 16
Ett stekhus som följer med i sin tid. Idel kända rätter på menyn, men välgjorda och ofta med en personlig twist. Grillbrickan är en klassiker.

Klang Market, Storgatan 13
Rätt ny i stan och en av många restauranger i en nationell kedja som har brunch, lunch, middag och After Work.

Apa, Storgatan 33
Burgarparadiset i stan med allt ifrån barnburgaren till den brutala jätten King Kong med sina 600 gram. Tilltalar framför allt en ung målgrupp och har en imponerande ölkyl.

Shotluckan, Torggatan 4
Jo, det här stället för dig som gillar shots i alla varianter du kan tänka dig. Till det kan du äta smårätter eller Poke Bowls.

Udda Tapasbar,
Esplanaden 17

Små rätter, men stora smaker. Vällagad mat och trevlig bar mitt i centrum. Populär mötesplats kvällstid.

Invito, Storgatan 6–8
Norrland möter Italien på fina Invito, en institution i Sundsvalls restaurangvärld. Lite dyrare, men väldigt bra. Även take away i toppklass!

Menageriet, Storgatan 33
Bubblande knasigt och härligt restaurangkomplex i centrum med ”köttplateau deluxe” och wagyubiff på menyn, men lika självklart kebab och löjromspizza. Eget bryggeri och populär uteservering.

Restaurang Grankotten, Norra berget
Har legat på samma plats sedan 1901 och är därmed en av stans anrikaste restauranger. Hög klass på allt som serveras liksom på servicen. Testa även Groggbaren Takterassen.

Bröderna Bommen, Klockarbergsvägen 13, Njurunda
Bryggeri och bränneri, men även bageri. Bröderna Bommen älskar det här med smaker. Fika eller ät lättare lunch. Bokade grupper kan också hänga med på guidad visning.

Se & Göra

Stadsvandring
Stenstan i centrala Sundsvall byggdes upp efter en förödande stadsbrand 18880 och har än idag en tämligen homogen 1890-talsarkitektur, i det närmaste unik i landet. Upptäck centrum själv eller med kunnig guide! Stenstan Visitor Center på Stora Torget är en bra utgångspunkt.

Katrinelunds trädgård, Hagavägen76
Privat inspirationsträdgård som öppnade för allmänheten 2019. Kafé med bra fika finns liksom butik. Förköp krävs!

Sundsvalls Åpark
Idrottsanläggning med bowl- och streetåkning för skateboard, BMX, inlines och kickbike. Parken ligger fint i aktivitetsstråket längs Selångersån i centrala Sundsvall och är öppen för alla.

Klättring, Södra berget
Klätterbanan Högt & Lågt erbjuder roliga utmaningar bland träden på Södra Berget. Fem banor med olika svårighetsgrad gör att det finns något för alla. Guider tipsar och peppar och ser till så att klättringen sker säkert.

Norra bergets friluftsområde, Norra Stadsberget
Skansen på norrländska! På friluftsområdet finns många aktiviteter och fin natur att upptäcka liksom historiska byggnader, gamla lantrasdjur och kulturhistoriska odlingar.

Himlabadet,
Universitetsallén 13

Badpalatset för alla åldrar. En oas, särskilt för barnfamiljer.

Takvandring, Södra Allén 5
Sundsvalls historia berättad på ett väldigt annorlunda sätt. Under ledning av certifierade guider ser du Sundsvalls stenstad från ovan under en vandring 25–27 meter över marken.

Centralen, Sundsvall
En central där det oväntade uppstår, där man inte riktigt vet vad som väntar; men ändå längtar efter. En kosmopolitisk samlingsplats på 3500 m2 med Sundsvalls största bar i Q-märkt väntsal, en nattklubb och konsertlokal av nationell standard, festvåning med fokus på middagsunderhållning.

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp