Mina bästa vandringar

Superguiden tipsar!

När Oskar flyttade till Härnösand på 80-talet visste han ingenting om Västernorrland.
– Men nu har jag gjort så många olika naturinventeringar från norr till söder i länet, så nu vet jag desto mer om omgivningarna. Jag har ett fantastiskt jobb som får vara ute på så varierade uppdrag, säger Oskar Norrgrann, jobbar som biolog på
Länsstyrelsen.

Ånge kommun

Jämtgavel och Helvetesbrännan

I Ånge finns två av länets större skogsreservat. Här kan man göra kortare eller längre vandringar och uppleva vildmark. Reservaten är stora och besöks av relativt få besökare, så chanserna är stora att du inte kommer träffa på många andra besökare. Det finns möjligheter att ta in i någon av de öppna raststugorna och möjligheterna till fiske är goda. Jämtgaveln ligger norr om Borgsjö (E14) därifrån är det skyltat, Helvetesbrännan ligger nordväst om Ånge och följ skyltningen från väg 86.

Storklacken

På toppen av ett av Ånges högsta berg ligger Storklockens naturreservat. Perfekt för den som gillar att bestiga berg och göra en lite mer krävande vandring över dagen. På toppen av berget finns den gamla brandbevakarstugan kvar. Vid fint väder är utsikten fantastisk från toppen och man kan man se ända till Klövsjöfjällen och Sånfjället. Reservatet ligger 35 km sydost om Ånge, det är skyltat till reservatet från väg 314 mot Ytterhogdal.

Haverö strömmar

Haverö strömmar är en av få kvarvarande levande forsar i Ljungan. Här kan du uppleva brusande forsar och se vackra kulturmiljöer. Sommartid finns ett kafé öppet. Perfekt för en kortare vandring eller för den som vill göra upp en eld vid någon av grillplatserna. Från Ånge tar man väg 83 till Östavall och efter det tar man väg 315 mot Rätansbyn, det är skyltat till strömmarna mellan Kölsillre och Haverö. I närheten finns den vackert belägna Haverö kyrka och andra platser i närheten värda att besöka är Haverö hembygdsgård och flottarmuseet i Eldnäset (strax norr Kölsillre).

Sollefteå kommun

Gideåbergsmyrarna

Gideåbergsmyrarna är ett av länets finaste botaniska områden som också är lätt att besöka med kortare stigar iordningställda. Här kan du på försommaren uppleva en enorm prakt av blommande orkidéer. Från väg 331 mellan Sollefteå och Ramsele åker du över Faxälven i Ärtrik, vägvisning finns från Meåstrand.

Kärmsjöbäcken

Norr om Junsele ligger Kärmsjöbäckens naturreservat. Här kan du vid södra ändan på Lill-Kärmsjön besöka en nybyggd sydsamisk kåta och lära dig mer om den samiska kulturen. Här är det perfekt att rasta och testa att göra upp eld i kåtan. Norr om Kärmsjöbäcken ligger Ruskhöjdens naturreservat med ett av länets finaste grannaturskogar och i närheten ligger Övra kapell som också är väl värt ett besök.

Inre Öviks kommun

Myckelgensjö

I Myckelgensjö hittar du Gammelgården en unikt välbevarad gård med över 30 timrade hus med olika funktioner. Gammelgården ligger mycket naturskönt intill Myckelgensjösjön och är värd ett besök av den som är intresserad av vår historia. Vid sjön finns också en badplats som kan vara värd ett besök en varm sommardag. Sommartid finns ett kafé öppet i Gammelgården. Du hittar hit genom att ta väg 348 strax söder om Örnsköldsvik mot Bredbyn, där tar du vägen mot Junsele.

Inre Timrå/Härnösands kommun

Mjällådalen

Mjällådalens naturreservat är perfekt för dig som vill göra en lite längre krävande vandring i storslagen miljö. Här får du uppleva spännande geologi, storslagna skogar och en vackert slingrande å. Här finns flera mil vandringsleder och flera rastplatser. Parkeringsplatsen ligger längs väg 331 ca 8 km söder om Viksjö, strax norr om Tunbodarna. Passa också på att besöka Västanåfallet som ligger mellan Mjällådalen och och Viksjö.

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp