Höga Kustens bästa havsbad

Härliga havsbad med finkornig sand och klart vatten hittar du på många platser längs kusten. Här får du tips till några av de bästa!

ROTSIDAN

Slipade klipphällar
KRAMFORS Här hittar du vidsträckta klipphällar perfekta för sol- och havsbadare en varm dag när havet är lugnt. Rotsidan är ett naturreservat längs en fyra kilometer lång sträcka. De renspolade hällarna är lättgångna och området är relativt barnvänligt – när inte vindar driver upp vågorna som spolar över klipporna.
Missa inte: I fiskeläget Barsta lite längre norrut finns camping och butik. Härifrån kan du ta dig ut till ön Högbonden med sin berömda fyr, vandrarhem och kafé.

SMITINGEN

Höga Kustens riktiga playa
HÄRNÖSAND Underbar badvik med djup, stor sandstrand och ett litet kafé, bara några kilometer från Härnösands centrum. För småbarn finns en liten bäck som lockar till lekar. En gång med stenplattor leder ända ut på stranden. Grillplats och flera beachvolleynät. Området är naturreservat med stigar till tunnelgrottor, raukar, stora flyttblock, klapperstensfält och jättegrytor, så det finns mycket att se. Missa inte handikappvänliga stigen till Klubbsjön där man också kan bada. Stor parkering som blir proppfull varma dagar. Smitingen är en av Norrlands bästa platser för vågsurfing.
Missa inte: Klubbsjöberget med Höga Kustenutsikt , den stora ”lökgrottan” och grillplatsen vid Gånsviken.

Smitingen, Härnösand

SÅGSAND

Ta bilfärjan till stranden
HÄRNÖSAND Ute vid Prästhushamn på Hemsöns utsida ligger Sågsand med fin sandstrand.
Missa inte: Hemsö fästning med superutsikt och snyggaste restaurangen. På nordöstra sidan av ön finns härliga badklippor. Trixigt att hitta dit – men värt besväret!

OXVIKEN

Räfflad botten såklart
TIMRÅ Klart vatten, vacker utsikt och fin sand och härligt räfflad sandbotten. Här finns en varm lagun, perfekt för barn. Många sommarstugor att ta hänsyn till.
Missa inte: Kör ut på Åstön. Där hittar du fler bad och Skepphamn med litet fiskemuseum och kapell. Fika eller ät på Portercaféet precis vid bron.

TRANVIKEN

Sundsvalls lilla Hawaii
SUNDSVALL Ute på Alnö ligger ­Tranviken, en gång kallad Norrlands Riviera. Även om det inte är en rättvis benämning i dag så är det en riktigt fin badstrand.
Missa inte: Alnö har fler ­badstränder till exempel vid ­Stor­näsets naturreservat på norra ön med en lite ensligare strand. Alnö gamla kyrka med anor från 1100-talet och underbara ­väggmålningar. Besök ­skärgårdskrogen med det romantiska namnet Vindhem på södra Alnö.

HÖRSÅNGS HAVSBAD

En lugn idyll
NORA. Norabygden är en av Höga Kustens mest idylliska men samtidigt ”oupptäckta” områden och här är Hörsångs havsbad & camping (många använder även namnet Hårsang) en charmerande plats. Lugnt, barnvänligt.
Missa inte: Nära badet går Högakustenleden. Att vandra och bada är alltså en perfekt kombination här.

FLÄSIAN

Camping och stora havet
SUNDSVALL Alldeles intill E4 med en härlig sandrevel ut till klippudden och modern camping. Oändlig havsutsikt.
Missa inte: Den bevarade industrimiljön vid Svartvik några kilometer söderut.

STORSAND

Sandynor och klippor
KRAMFORS Storsand med sin lena och släta, långgrunda sandstrand ligger omringat av karg Högakustennatur med gigantiska klapperstensfält och berg i rosa rapakivigranit, nordingrågranit som är typisk för Höga Kusten. Hela området är naturreservat. Dessutom finns all annan bekvämlighet inom räckhåll i Norrfällsviken: camping, butik, restauranger, golfbana med mera. Fiskeläget har anor från 1600-talet.
Missa inte: Den västra halvan av stranden är naturistbad.

SMACKGRUNDET

Här möts älv och hav
TIMRÅ Smackgrundet ligger lite gömt vid Indalsälvens mynning i deltat. Du går på handikappanpassade stigar, spångar och broar ut till den kilometerlånga sandstranden. Här kan du jobba på solbrännan på de vita ställena eftersom den norra delen är officiellt naturistbad.
Missa inte: Bengt Lindströms gigantiska Y vid avfarten på E4. Öppet igen efter renovering och här hittas bland annat lekplats, kafé och turistinfo.

GULLVIKS HAVSBAD

Sand och äventyrsgolf
ÖRNSKÖLDSVIK Havsbad med fin strand och stor camping. Därför hittar du alla bekvämligheter som minilivs, rolig minigolfbana, restaurang och pool i området.
Missa inte: Ögeltjärns naturreservat ligger alldeles intill. Från toppen av det 91 meter höga Ögeltjärnsberget får du en mycket fin utsikt över hav och land.

KÖPMANHOLMENS HAVSBAD

Barnvänligt
ÖRNSKÖLDSVIK Köpmanholmens havsbad passar alla åldrar. Handikappanpassad toalett, lekanordningar, vindskydd, grillplats och en stor parkering. Långgrunt.
Missa inte: Från Köpmanholmen tar man sig ut till öarna Trysunda och Ulvön med m/f Ulvön. På öarna finner du ännu fler fantastiska stränder och klippor att njuta av. Simma lugnt.

BERGAFJÄRDEN

Längst i Sundsvall
SUNDSVALL. Längsta och mest populära havsstranden i Sundsvalls kommun. En oas för campare och badgäster. Bergafjärden är synnerligen långgrund beroende på att Ljungan för flera tusen år sedan mynnade ut här.
Missa inte: Äventyrsgolfbanan med bland annat broar och vattenhinder.

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp