STORA och små ÄVENTYR

Kittla dina sinnen med fartfylld sport och sköna naturupplevelser. Förslag: klättra, paddla, cykla, vandra och surfa och gör Högakusten-sommaren till din äventyrligaste hittills.

SURFING | STORA VÅGOR

När det blåser på över havet byggs vågorna upp till höjder som lockar surfare från när och fjärran till Höga Kustens stränder. En av de bästa platserna är Smitingen i Härnösand. Vid sydlig vind är det inte ovanligt att se ett tjugotal brädor ute på vattnet. Bästa säsongen är på hösten och vintern när stormarna drar in. Men vi testar helst nu på sommaren …

BANRACING | ADRENALIN 100%

Testa dina skills på bana RiV Trackdays
RiV arrangerar under 2023 ett flertal Trackdays på Mittsverigebanan för alla som är racing-intresserade. Oavsett om du har en racingbil eller en vanlig personbil är du välkommen att köra på något av våra event.

KAJAK | NÄRKONTAKT MED HAV OCH BERG

Få farkoster passar bättre i Höga Kusten än en kajak. Du glider fram tyst, kommer nära natur och djurliv och kajaken är väl lämpad att klara även vågorna ute på havet. Paddla mellan öarna i vår skärgård och slå läger på ensamma stränder och klippor. Att sitta i kajaken under branta stup är en mäktig upplevelse. Är du ovan paddlare kan du även hitta lugnare vatten – men lika stora upplevelser.

VANDRA | VIDA VYER ÖVER HAVET

Kombinationen av höga berg, djupa dalar, hav och små öar gör Höga Kusten unikt och till ett av Sveriges bästa områden för vandring. Du kan göra dagsturer med lätt packning eller packa ryggsäcken full och ta dig genom hela den tretton mil långa Högskustenleden, från Örnsköldsvik i norr till Högakustenbron i söder. Inte heller behöver du vara en van vandrare. Skogen ger skydd och det är alltid nära till civilisationen, även om det inte känns så när du står ensam på toppen till något av de högsta bergen eller sitter vid elden på en strand och blickar ut över havet.

DOWNHILL | MED CYKEL NEDFÖR BERGEN

Gillar du fart och fläkt – och äger en MTB med hyfsad dämpning? Ta dig till Örnsköldsvik och Varvsberget och kör utför i cykelklubben Örnens bike park. Du startar på toppen vid slalombacken och letar dig utför längs slingrande stigar och skarpa kurvor ned mot havsnivå. Fullfacehjälm och skydd är ett krav för att få ta liften upp. Parkering vid den stora parkeringen bredvid Max. Övrig tid gäller att trampa själv. All färd sker på egen risk.

KLÄTTRA | BESTIG SKULEBERGETS BRANT

Luftigt och högt, men tryggt och säkert. På Skuleberget, i hjärtat av Höga Kusten, får alla möjlighet att uppleva riktig bergsklättring, men med maximal säkerhet. Inga förkunskaper krävs, du behöver bara ha normal fysik och inte vara särskilt höjdrädd. Du följer en stålvajer upp längs Skulebergets 250 meter. Du har fyra svårighetesgrader att välja på. Utrustningen hyr du på plats och består av hjälm, sele och en Y-slinga med två godkända karbinhakar. Lederna är inte byggda för barn och från i år krävs en minimivikt på 40 kilo.

KANADENSARE | LUGNT VATTEN

Att paddla kandensare passar de flesta, även barnfamiljer. I Timrå finns många fina kanotvatten som även passar nybörjaren. Ljustorps-ån är en familjevänlig paddlingsled som slingrar sig genom skogs- och jordbrukslandskap med branta sandnipor.

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp