Cityguide – Härnösand

Havet ser man överallt

Härnösand är porten till Höga kusten! I residens- och stiftsstaden kan man stå mitt i den gamla centrumbebyggelsen och ändå ha vatten, grönskande parker och dramatisk natur inom nära räckhåll.

HÄRNÖSANDKÄNDISAR Emelie Forsberg, Anette Norberg, Beril Malmberg, Bo Holmberg,
Ludvig ”Lubbe” Nordström, Eva Goes, Henrik “Elvis” Åberg, Jean Börlin, Stig Ossian Ericsson, Thorbjörn Fälldin, Jessika Gedin, Hertha Hillfon, Bengt Lindström, Gullan Bornemark, Joakim och Pelle Nilsson, Amanda Lind

Boende

First Hotel Stadt, Skeppsbron 9
Stadshotell i 1970-talsskepnad. Slagbart läge i centrum med närhet till kaféer, shopping och restauranger. 20 meter till kajkanten och båtarna.

Villa Sedin Bed & Breakfast, Franzéngatan 10
Gamla domprostgården är nu ett litet familjärt boende med personliga rum. Lugnt läge i den välbevarade gamla trähusstadsdelen Östanbäcken och granne med domkyrkan. Nära till allt.

Östanbäcken Bed & Breakfast, Östanbäcksgatan 14
Liten, familjedriven B&B på idylliska Östanbäcken. Mycket lugnt läge, men ändå centralt med gångavstånd till centrum, parker och vatten. Kök i alla rum.

Highway Hotell, Industrigatan 14
Klassiskt motorhotell i ett plan intill E4 vid norra infarten till Härnösand. Inredning i 50- och 60-talsstil.

Hotell City, Trädgårdsgatan 5
Mer centralt än så här går det inte att bo i Härnösand. Bra hotell med frukost, wifi och parkering.

Urban Getaway Hotel, Volontärvägen 11
Enklare standard, men bra kvalitet och lugnt läge på gångavstånd från centrum. Wifi, parkering och enklare frukost ingår!

Nattvikens Vandrarhem, Mitt i stan
Sköna sängar, kyl och tv på rummet. Bra frukost.

Härnösands Folkhögskolas vandrarhem, Murbergsvägen 32
Samtliga rum har egen dusch och toalett. Fin miljö på innergården där du kan sitta njuta över en kopp kaffe. Ta en promenad till centrum eller besök grannen Västernorrlands museum.

Shopping

Blå Porten, E4, Älandsbro
Välfylld antik och loppis med många fina och udda föremål. Alltid mycket bra glas och porslin.

Guldsmed Kalling, Trädgårdsgatan 6
Unika smycken i guld, silver, palladium och titan, tillverkade av butikens egna guldsmeder. Här finns Ångermanlandssmycket, Härnösandssmycket, Härnösandskorset… Eller vill du hellre ha en bäver eller en surströmming om halsen?!

Butiken, Västernorrlands Museum
Liten butik, men bra utbud! Konsthantverk, konst, böcker och souvenirer från hela Ångermanland. Allt från textilier och smide till hemstöpta ljus.

Sandlund/Hossain, Fiskaregatan 4A
Exklusiva väsktillverkaren Sandlund/Hossain tillverkar och säljer väskor som är hållbara på alla sätt – miljömässigt, socialt och designmässigt. Företaget säljer över hela världen men har sitt showroom i Härnösand öppet alla vardagar under sommaren.

Linboa, Trädgårdsgatan 3
Personlig butik som hävdar sig mot kedjorna med damkläder i lin och bomull. Separat butiksdel med damunderkläder.

Re:store Höga Kusten, Köpmangatan 4
Nystartad återbruksgalleria och experimentell marknadsplats nära torget som blivit en hit! Hållbarhet i fokus. Brett utbud av varor.

Mat & dryck

Engströms Food & Deli, Storgatan 29
Smakfull deli på gågatan mitt i centrum. Superfräscht både i lokalerna och på tallriken. Toppenställe att bunkra på inför en spontanpicknick i parken eller vid vattnet! Hängstället framför alla andra.

APA, Trädgårdsgatan 3
Väl genomfört burgarkoncept kombineras med rikt ölsortiment och bra bar på absolut a-läge vid torget. Fin uteservering sommartid och ofta livemusik.

Restaurang Skeppet, Skeppsbron 4
Skeppet är ett riktigt bra val sommartid med sitt toppenläge i centrum alldeles intill vattnet. En fika eller lunch med perfekt utsikt över båtar och folkliv? eller en hel middag? Eller skönt barhäng? Allt finns här.

Bitten’s Rockbar, Storgatan 32 A
Rockbar med stora famnen-känsla. Robust mat på temat burgare och pizza. Plus stans längsta öllista.

Sam’s på kajen, Skeppsbron 21
En härlig, inglasad italiensk restaurang alldeles intill havet. Här sitter du bokstavligt talat på kajkanten.

Clock, Järnvägsgatan 7
Världens enda statliga hamburgerkedja har återuppstått i privat regi. Pånyttfödda Clocks tills vidare enda restaurang finns i Härnösand. Dräm till med en Big Dream med ananasskiva igen!

Härnö Outdoor Lodge, Vårdkasberget
Med passion för naturen och det traditionella hantverket skapas en matupplevelse där mötet en lika stor del av upplevelsen som maten och drycken. Utsikten över stan och stora delar av kommunen är magnifik.

Se & göra

Härnösands bilmuseum
Sveriges största bilmuseum växer så att det knakar. Drygt 220 bilar plus motorcyklar, motorcyklar, mopeder, motorer, barnvagnar, ett gigantiskt ånglok och mycket mer. Frustande bilfest och ambitiös tidsresa i ett och samma paket.

Hemsö Fästning, Hemsön
En mastodontinstallation från kalla krigets dagar, insprängd i berget på Hemsön cirka en timme från Härnösand. En mäktig tidsresa under kunniga guiders ledning. Mycket att se och dessutom en restaurang med grym utsikt.

Äventyrsgolf, Magasinsgatan, Kronholmen
En helt ny äventyrsgolf med banor centralt och alldeles intill vattnet är på gång. Första utslag väntas i juli.

Härnöleden
Vandringsled som enkelt följs med hjälp av god skyltning.

Smitingens havsbad
Sex kilometer från centrum ligger det som många (även utanför Härnösand) kallar Norrlands bästa sandstrand. Finkornig sand och långrunt. Servering och kiosk under sommarmånaderna.

Västernorrlands Museum, Murberget
Museibyggnad med genomarbetade fasta utställningar samt idylliskt friluftsmuseum som lever upp sommartid.

Padel, Högslätten och Härnöverken
Padelsporten har exploderat i Härnösand och nu finns två nybyggda inomhushallar och två banor utomhus.

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp