Foto: HK DEST / Leif Wikberg
Foto: HK DEST / Leif Wikberg

Kom tillbaka till en lugnare tid

Låt kroppen jobba på välpreparerade skidspår, eller ta en tur på snöskorna i en gnistrande vinterskrudad skog. Eller bara njut av spabehandlingar och god mat
i en lugn och harmonisk miljö. Höga Kusten är lite lugnare, lite mindre aktivitetstätt under höst och vinter – men precis lika vackert.

Vandra på hösten

Foto: HK DEST

Hösten är en idealisk vandringstid med ett lite svalare klimat och fantastiska färger i naturen. Njuter du av att gå för dig själv i skogen så kan vi varmt rekommendera hösten då turisttrycket även på de mest populära ledsträckorna i Nordingrå och Höga Kusten har sjunkit rejält. Även området kring Sollefteå har många vackra vandringsleder i skogsterräng som är en skön upplevelse under hösten. Tänk på att service i form av boende och handel inte är riktigt på samma nivå som under högsäsong.

Snöskovandring

Med snöskor och stavar tar du dig fram i princip var du vill även vintertid, även utanför markerade leder. Snön dämpar alla ljud och att gå över en obruten snöyta en solig vinterdag och bara höra sin egen andning är ren livskvalitet.
Både Skuleskogens nationalpark och Skuleberget är underbara mål även vintertid, liksom tillexempel vid Vårdkasberget eller Fälleberget i Härnösand.

Längdskidor

Foto: HK DEST / Leif Wikberg

Längdskidåkning är både fantastisk träning och en härlig naturupplevelse. I Höga kusten finns det många preparerade skidspår, många elljusbelysta. Säsongsstarten är mycket beroende av temperaturen, men flera anläggningar lägger konstsnö för att kunna öppna så tidigt som möjligt och en tumregel är att det brukar finnas längdspår från början av december. På Skyttisområdet i Örnsköldsvik och spårområdet på Södra berget i Sundsvall så betalar du en (liten) avgift för att åka, men det är i gengäld två riktigt fina anläggningar med många och långa spår. I de allra flesta spår betalar du ingen avgift alls för att åka.

Långfärdsskridskor

Få friluftsaktiviteter ger en sådan frihetskänsla som att skjuta fart över en naturis på långfärdsskridskor. Att som turist hitta bra och säkra isar kan vara svårt, men på Bäckfjärden i Örnsköldsvik plogas varje år en isbana upp för allmänheten när isen har lagt sig. Banan är omkring tre kilometer lång. Som vanligt är säkerhet A och O när det gäller långfärdsskridsko: alltså både säkerhetsutrustning och sällskap!

Utförsåkning

En alpinsemester i Höga kusten? Ja, det går alldeles utmärkt! Anläggningarna i området konkurrerar inte med långa och många nedfarter utan med tillgänglighet: i orter som Sundsvall, Härnösand, Sollefteå och Örnsköldsvik ligger närmaste alpinanläggning max tio minuter från centrum! Vill du ha toppboende med ski in/ski out-läge så är Södra Berget i Sundsvall och Hallstaberget i Sollefteå superalternativ med toppfräscha destinationshotell i toppen på backen. Säsongen startar i december eller januari beroende på väderförhållandena. Anläggningarna i inlandet är mindre men som regel mer snösäkra. Solberg brukar ha tidig premiär, liksom Junsele och Ramsele.

Aktiviteter

Foto: HK DEST

Det fortsätter att arrangeras stora tävlingar och event även efter att den stora turistsäsongen är över. Sveriges största friluftsfestival, Utefest, intar Friluftsbyn i Docksta den 13–15 september och bjuder på äventyr, kurser och föreläsningar. Snabbväxande tävlingen Härnö Trail går i år den 5 oktober och väntas locka omkring 1 000 deltagare till de tuffa banorna vid Vårdkasberget i Härnösand. Och den 22 februari 2020 väntar vinterns stora utmaning, Höga Kusten Winter Trail i Skule, ett traillopp i snö och med galna vyer över Världsarvet.

Surfing

På långgrunda Smitingens havsbad i Härnösand pressar höstvindarna upp rejäla vågor vilket gör stranden attraktiv för surfare från Stockholm och norrut. Även många kuststräckor i Nordingråtrakten och på exempelvis Alnön kan bjuda på fina vågor vid gynnsam vind.

Skoteråkning

Att åka skoter kan vara ett bra sätt att komma ut i naturen vintertid. Lederna är dock ojämnt fördelade med väl utbyggda system exempelvis kring Sollefteå, Ljustorp-Liden och norr och väster om Örnsköldsvik medan Nordingråtrakten nästan helt saknar skoterleder. Vill du hyra skoter så prova exempelvis Övik Marina & Motor AB i Örnsköldsvik, Solbergsbacken i Solberg.

Hundspann

Foto: HK DEST

Att färdas med hundspann genom ett storslaget vinterlandskap är en verkligt udda och exklusiv upplevelse. På Farm Backsjö norr om Sollefteå får du till och med köra ekipaget själv. Dragvilliga siberian huskies tar dig ut på ett oförglömligt äventyr.

Plocka bär och svamp

Helt koncentrerad, men ändå fri att låta tankarna vandra – det är en dag i bär- och svampskogen det. I bästa fall kommer du hem trött i kroppen och fullastad med både naturupplevelser och skogens rikedomar. Lingonsäsongen sträcker sig in i september och hela hösten fram till den första frosten är svamptid. Hyr en stuga eller ta in på bed & breakfast utanför de större orterna så är du nära skogens skafferi!

Spa

Höst och vinter är en bra tid för att varva ner och ta hand om sig själv. Passa på att njuta av bad, spabehandlingar, träning och riktigt bra mat när trycket på hotell och turistanläggningar går ner! Hotell Södra Berget i Sundsvall och Hotell Hallstaberget i Sollefteå är destinationshotell med bra restaurang och spaanläggningar, och arrangerar också shower, provningar och temakvällar med täta mellanrum. Paradiset i Örnsköldsvik är ett upplevelsebad med ny spaanläggning som också har en bistro med fräscha smårätter.

6 svar på “Kom tillbaka till en lugnare tid

 1. I’m truly enjoying the design and layout of your site.

  It’s a very easy on the eyes which makes it much
  more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme?
  Outstanding work!

  Also visit my blog post: web hosting reviews

 2. Hi there, You’ve done an excellent job. I will definitely digg it
  and personally suggest to my friends. I’m sure they’ll be benefited from this web site.

  My web blog website hosting

 3. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was wondering what all is needed to get set up? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very web savvy so I’m not 100 certain. Any suggestions or advice would be greatly appreciated. Appreciate it

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp