Höga Kustens goda drycker

Smaka på Höga kusten! Här är smakerna lika rika och varierande som landskapet
och det finns mängder av unika produkter att välja på. Varför inte svartvinbärssaft belönad med silver i mathantverk i fjol, en Amerikansk(!) Pale Ale och välkryddad snaps från Sundsvall.
Eller varför inte slå till med världens bästa gin?

Skogens sköna gröna

Ånge

Ett av företaget storsäljare är Gran Zirup, en lönnsirapsliknande historia som får en alldeles särpräglad smak av granskott(!). Men man kan göra mer av skogen och det gör Skogens sköna gröna. Varför inte testa den prisbelönta Älvdrottningsaft gjord på älgört – uppskattad ”vuxensaft”.

skogensgrona

High Coast Whisky

Bjärtrå, Kramfors

Det nedlagda kraftverket Box vid Ångermanälven har blivit ett whiskydestilleri vars rykte spridit sig långt utanför landets gränser. Efter ett namnbyte står det nu High Coast Whisky på flaskorna som är eftertraktade av många whiskyälskare. Destilleriets signaturmalt Dálvve finns nu på i de flesta av Systembolagets butiker.

box

Mitt skafferi

Alnö, Sundsvall

Glöggdrottningen Ulla Lahti kan det här med att vrida de förnämsta smakerna ur våra norrländska bär. Fyra gånger har hennes alkoholfria, hantverksmässigt producerade glöggsorter prisats på SM i mathantverk. Testa även någon av hennes andra produkter. Till exempel drinkmixerna Sommarflört, Skogstokig eller Kaffegöken. Eller kanske äppelmust.

mittskafferi

Vasa Bryggeri

Njurunda

Företaget kallar sig med stolthet för nostalgibryggeri och i produktkatalogen finns framförallt gamla läskedrycksklassiker som Citronil, Guldus, Loranga, Vira blåtira och Pomril. Och inte minst läsken som tillsammans med Trocadero hade en smått unik status just i Norrland – den vrålsöta och härliga Portello.

portello

Gårdsbutiken

Nordingrå

Familjeföretag som i kafé, restaurang och vid saftkastrullerna med eftertryck bevisat att man verkligen greppar det här med smaker. Det finns massor att välja på, men vill man ge bort en riktigt bra dryck så varför inte satsa på svartvinbärssaft, senast prisad med silver vid SM i mathantverk 2018.

gardsbutiken

Bröderna Bommen

Sundsvall

Hantverksbryggeriet
Bröderna Bommen
utökades med ett bränneri med målet att göra vodka på malt från bryggeriet. Hösten 2018 kom den första vodkan och i december släpptes också den kryddade Sundsvalls snaps med smak av stjärnanis, enbär och citron.

broderna_bommen

Hernö Gin

Härnösand

Världens nordligaste och bästa gindestilleri! De internationella priserna bara haglar över tillverkaren i Dala väster om Härnösand. Flera standardsorter finns idag i Systembolagets fasta sortiment, däribland den märkliga och mäktiga Hernö Juniper Cask, som lagrats i 30 dagar på fat av enträ(!). Torr och kärv smak inledningsvis, men den växer och breddas med citrus- och örttoner. En upplevelse.

hernogin

Lockeby Bryggeri

Härnösand

Granne med snabbväxande Hernö Gin ligger mikrobryggeriet Lockeby Bryggeri som arbetar i klart mindre skala men med samma höga ambitionsnivå och samma tro på hantverkets betydelse. Amerikanska pale alen Högsommardag är en välhumlad och bra balanserad öl att avnjuta – tja, till exempel en högsommardag.

lockeby

6 svar på “Höga Kustens goda drycker

  1. My brother suggested I might like this blog. He was entirely right. This post actually made my day. You can not imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!

  2. Hello just wanted to give you a brief heads up and
    let you know a few of the pictures aren’t loading correctly.
    I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different internet browsers and both show the same results.

    Also visit my web-site; web host

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp